Založ si blog

Európa pozor!

Tridsiatka významných spisovateľov, vrátane niekoľkých laureátov Nobelovej ceny, zareagovala na výzvu francúzskeho filozofa Bernarda-Henri Lévyho, aby rozozvučali výstražné zvony a varovali pred rastúcim nebezpečenstvom, ktoré ohrozuje Európu.

 

Áno, áno, áno. Títo páni si uvedomujú odkiaľ prichádza skutočná hrozba. Nie od Putina ani od Trumpa. Ale od totalitarizmu, nacionalizmu, populizmu a z pocitu jedinečnosti spojeného s túžbou po moci. Od tej túžby po moci, ktorá si hľadá nepriateľa, šíri z neho strach a využíva ho na spájanie slabých a nevzdelaných na ničenie osvedčených európskych a civilizačných hodnôt, a snažia sa nás vrátiť späť o niekoľko storočí do obdobia nevraživosti medzi národmi a masového utrpenia. Nálade v Európe nie je najlepšia. A to nie je rok 1938 ani 1956..  Keď jeden štát začal fyzicky ohrozovať ostatné štáty, prípadne keď ďalší štát zničil zárodky vôle ľudí k slobode. Nie je ani krátko po vojne, kedy nebolo čo jesť, Nie je superinflácia. Žiadny štát nezbavuje svojich občanov ich úspor. Nič také sa nedeje a napriek tomu sa nad Európou, teda hlavne nad tou, ktorá sa spojila do EÚ, začínajú sťahovať mračná. A tie neprichádzajú z Ruska, ani od Trumpa, a dokonca ani z Brexitu, ako sa  nám to snažia niektorí nahovoriť, ale priamo z útrob, zo žalúdka samotnej Európy.  Mračná populizmu. nacionalizmu, intolerancie, ktoré sa snažia spojiť pod zástavou národnej nadradenosti hlavne slabých a menej vzdelaných v boji proti tradičným, kresťanským a civilizačným európskym hodnotám, hoci sa tvária ako ich obránci.  V Nemecku, Francúzsku a Taliansku sa darí stále zreteľnejšie sily, podľa ktorých je bližšia košeľa ako kabát. Ale to je omyl. Košeľa v zime, keď bude ozaj zle. nezohreje. Teraz sú len niektorí ohrození v ich pohodlnosti. Ale ak by sa národy v Európe znovu začali hrýzť, to by už nebolo o pohodlí, ale o existencii.

To by si mali uvedomiť aj slovenskí izolacionisti a nacionalisti, ktorí broja proti jednotnej Európe a nariekajú nad stratou suverenity. Boli by schopní títo nositelia odporu proti EÚ, dovidieť ďalej ako od nosa, ak to nedokážu teraz? Ale rozumu, by sa mala chytiť aj  druhá strana, a mala prestať sa zosmiešňovať pred národom – ako je to v kauze Danko alebo pri cirkuse „vypočúvania“ uchádzačov na kandidátov ústavných sudcov.  Nicholsonová a Danko sa verejne hádajú ako malé deti na pieskovisku, naši parlamentári nevedia spočítať roky súdnej praxe, SaS a iné opozičné strany tancujú na protivládnej agitácií, ale pokiaľ sa týka predstáv o svojom vládnutí, tak dokážu prezentovať len to, čo by zrušili.  Naše politické elity pôsobia dojmom, že aj tie kompetencie, ktorých nie je málo a ktoré nám aj v spojenej Európe zostali, sú nad ich rozumné sily. Mimo Európy, ten cirkus si neviem vôbec predstaviť.

Sex a svedomie

10.03.2024

(Milostný príbeh, ktorý sa už stal alebo sa ešte len stane – úryvok) Alexander kráča smerom k železničnej stanici, v tme, v ktorej doznievajú údery čižiem občianskej hliadky, aby našiel svoje konečné riešenie. Kráča sám so svojim svedomím. Ovieva po pocit smutnej samoty – ktorá mu bola pred nedávnom potechou. Nič na nej nemenilo, že sa pohyboval [...]

Literárne myšlienky o vojne v mieri (H. Hesse)

02.02.2024

„Niekoľkokrát som vyjadril svoju mienku, že každý národ musí začať od seba, ba aj každý jednotlivec, a nie sa dať ukolísať falošnými politickými otázkami viny, musí skúmať nakoľko on sám so svojimi chybami, nevšímavosťou, zlozvykmi nesie vinu na vojne a všetkých biedach sveta, to je jediná cesta, ako sa možno vyhneme budúcej vojne. Neodpustia mi to, lebo sami sú, [...]

Politologická dojmológia

03.01.2024

Politológovia vedia, že „západný typ demokracie nám prináša ako darček slobodu. Neprezradia ale, alebo to ani nevedia, že nám slobodu ponúka v technologickej klietke. A rozvoj technológii znamená pokrok; a vplyvom pokroku hrubnú steny technologickej väzobnej kobky. Bez technológií nevieme dýchať, nedokážeme sa pohybovať, nie sme schopní v dostatočnej miere konzumovať [...]

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Štefan Ziegler

Manipuláciou k jednotným potrebám a mieru

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 62195x
Priemerná čítanosť článkov: 1728x

Autor blogu

Kategórie