Založ si blog

Ústavný súd a politika – moje naivné otázky

 

Pretože politike nerozumiem, dovolím si položiť, niekoľko otázok týkajúcich sa vypočúvania uchádzačov o kandidatúru na funkciu sudcu ústavného súdu. Otázky sú jednoduché, aby zodpovedali úrovni členov parlamentu:

 

  1. Ako súvisia opakujúce sa otázky na eutanáziu, registrované partnerstvá, zdroje elektrickej energie a pod. s kvalifikáciou uchádzača porovnávať súlad zákona, nariadenia, rozhodnutia alebo rozsudku s ústavou?
  2. Je možné na základe politických otázok posúdiť odbornú kvalifikáciu uchádzača?
  3. Nebolo nakoniec „arogantné“ tvrdenie docenta Fica, že parlament bude rozhodovať politicky podľa politických dohôd, pravdivé?
  4. Prečo vyberá politický orgán, členov orgánu, ktorí majú nezávisle vykonávať odbornú činnosť, keď ani členovia Olympijského výboru nevyberajú trénera futbalistov, gymnastov alebo krasokorčuliarov, ale robia to príslušné zväzy?

Prosím o odpovede, ktoré mi umožnia pochopiť zmysel odborného výberu sudcov Ústavného súdu  nekvalifikovanými zástupcami parlamentu, ktorých zaujíma napr. vzťah k registrovaným partnerstvám. Ja si totiž naivne myslím – prosím poučte ma – že o registrovaných partnerstvách rozhoduje parlament, a ak parlament rozhodne, tak ÚS len posudzuje súlad zákona s ústavou a nevyjadruje pri rozhodovaní svoj názor na registrované partnerstva. Či?

Len prosím neberte ma celkom vážne, lebo nie som politilóg a nevyznám sa v politike ako oni, iba v tej rodinnej trochu, hoci žena tvrdí, že aj v tomto som mizerný. Preto prosím, budem tomu, kto ma vyvedie z tejto čiernej diery neznalosti, mimoriadne vďačný.

Sex a svedomie

10.03.2024

(Milostný príbeh, ktorý sa už stal alebo sa ešte len stane – úryvok) Alexander kráča smerom k železničnej stanici, v tme, v ktorej doznievajú údery čižiem občianskej hliadky, aby našiel svoje konečné riešenie. Kráča sám so svojim svedomím. Ovieva po pocit smutnej samoty – ktorá mu bola pred nedávnom potechou. Nič na nej nemenilo, že sa pohyboval [...]

Literárne myšlienky o vojne v mieri (H. Hesse)

02.02.2024

„Niekoľkokrát som vyjadril svoju mienku, že každý národ musí začať od seba, ba aj každý jednotlivec, a nie sa dať ukolísať falošnými politickými otázkami viny, musí skúmať nakoľko on sám so svojimi chybami, nevšímavosťou, zlozvykmi nesie vinu na vojne a všetkých biedach sveta, to je jediná cesta, ako sa možno vyhneme budúcej vojne. Neodpustia mi to, lebo sami sú, [...]

Politologická dojmológia

03.01.2024

Politológovia vedia, že „západný typ demokracie nám prináša ako darček slobodu. Neprezradia ale, alebo to ani nevedia, že nám slobodu ponúka v technologickej klietke. A rozvoj technológii znamená pokrok; a vplyvom pokroku hrubnú steny technologickej väzobnej kobky. Bez technológií nevieme dýchať, nedokážeme sa pohybovať, nie sme schopní v dostatočnej miere konzumovať [...]

NATO, Ukrajina

Varovaní pred vojnou s Ruskom pribúda. Myslí si Moskva, že sa jej Západ bojí?

02.05.2024 06:00

Ak bude Rusko na Ukrajine úspešné, nielenže bude mať skúsenejšiu a bojmi preverenú armádu, ale bude aj povzbudené pokračovať v agresii proti susedom.

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Štefan Ziegler

Manipuláciou k jednotným potrebám a mieru

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 62548x
Priemerná čítanosť článkov: 1737x

Autor blogu

Kategórie