Založ si blog

Politická kultúra a kultúra ulice

 

 

Právo na štátnu existenciu, samostatnosť, treba obhajovať a podopierať kultúrnymi činmi.

Pomerne často sa objavujú hlasy, ktoré volajú po osobnosti, ktoré dokážu pozdvihnúť politickú kultúru na vyššiu úroveň, po zjednocovateľovi a záchrancovi. Inak povedané, niektorí volajú po záchrane zhora (aha, blížia sa voľby, tipujem na pomerne bohatú ponuku záchrancov). Ale tak to nefunguje. Kultúra politiky sa zmení len pod vplyvom kultúry ulice.

Zmena musí prísť zdola. Otázka (problém) spočíva teda v tom, ako zmeniť kultúru ulice pri súčasnom devastačnom pôsobení politickej kultúry? Tomuto pôsobeniu napriek, alebo aj vďaka nemu, vychádzajúc z presvedčenia, že čím hlbšie dno, tým silnejší odraz.  Riešením sú osobnosti schopné pôsobiť dole a zdola, osobnosti s hromadným vplyvom, schopné vyvolať pozornosť a následne kultúrnu revolúciu. Facebookový influenceri to nebudú.

Revolúciu preto, že súčasný stav kultúry je stav, pri ktorom kultúra ako nástroj formujúci občiansku spoločnosť v súčasnej forme definitívne zlyhala. Nie malý podiel musí mať na tejto zmene umenie a jej nositelia, ako nosný pilier kultúry. Čím menší štát, o to dôležitejšie sú osobnosti. Politika nám ich neposkytne. Bolo by zaujímavé porovnať politickú kultúru v malých krajinách a počtom nositeľov Nobelovej ceny.

V našich podmienkach až prevratnou premenou kultúry bude možné dosiahnuť aj podstatnú zmenu v kultúre politiky. Lebo najprv sa musí zmeniť občan, verejnosť. Radikálne, pôsobením kultúrnej a umeleckej obce. Ako?

Po prvé, mala by šíriť rešpekt k názoru, s ktorým nesúhlasíme. Pretože aj to, čo odmietame, môže byť prínosom, ak spoznáme príčiny názoru, ktorí odmietame. Napríklad, ak podporujeme Ukrajinu, nestačí verbálne odsudzovať podporovateľov Putina, ale dôležité je poznať  príčiny tejto podpory. Vo vede je oponentúra dôležitá pre poznanie, prečo by tomu malo byť inak aj v iných sférach života?

Teda, po druhé, oponent nie je nepriateľ. Bez uplatnenia tejto zásady sa nedostaneme dopredu ani o malý kúsok. Naučili sme sa oponentovi nadávať, častovať ho výsmechom, ponižovať ho. A tento zlozvyk sa šíri z politiky, teda zhora spolu s vierou, že čím silnejšie a prázdnejšie slová, tým mohutnejší potlesk.  Prázdno ma jednu výhodu, možno ho vyplniť čímkoľvek. Ale aj nevýhodu – degraduje kultúrnosť národa. Zmeniť to možno len tlakom zdola. Politik to nezmení, jemu to vyhovuje.

Po tretie, mnohým slovám treba vrátiť ich jedinečný, pôvodný význam. Potrebujeme urobiť poriadok v chaose slov. Predovšetkým sa to týka pojmov z politiky, psychológie, červených uličiek a hodnotiacich fráz, ktorými sa označujú javy aj ľudia veľmi odlišného charakteru, čím sa tieto stávajú neurčitými a zahmlievajú vyslovené myšlienky, väčšinou úmyselne. Slová sa nepoužívajú na šírenie myšlienok, skôr na degradáciu protivníka.  Opäť platí: získava tým politik, degraduje kultúra.

Čo iné ako umenie by malo byť učiteľom novej kultúry? Potom ako si urobí poriadok vo vlastných radoch (aj to vyžaduje menšiu revolúciu), by to mohli byť najmä umelci v najširšom slova zmysle (priraďme k nim aj vedcov, novinárov, vôbec všetky kategórie tvorivých ľudí), ktorí povedú verejnosť, spoločnosť, k rešpektu k iným ľuďom a názorom (aj k tým, ktoré považujeme za hlúpe), úcte k oponentom a poriadku pri vyjadrovaní myšlienok.

Až v takej spoločnosti bude mať šance na prevrat aj kultúra politiky.

 

Štefan Ziegler

 

 

Sex a svedomie

10.03.2024

(Milostný príbeh, ktorý sa už stal alebo sa ešte len stane – úryvok) Alexander kráča smerom k železničnej stanici, v tme, v ktorej doznievajú údery čižiem občianskej hliadky, aby našiel svoje konečné riešenie. Kráča sám so svojim svedomím. Ovieva po pocit smutnej samoty – ktorá mu bola pred nedávnom potechou. Nič na nej nemenilo, že sa pohyboval [...]

Literárne myšlienky o vojne v mieri (H. Hesse)

02.02.2024

„Niekoľkokrát som vyjadril svoju mienku, že každý národ musí začať od seba, ba aj každý jednotlivec, a nie sa dať ukolísať falošnými politickými otázkami viny, musí skúmať nakoľko on sám so svojimi chybami, nevšímavosťou, zlozvykmi nesie vinu na vojne a všetkých biedach sveta, to je jediná cesta, ako sa možno vyhneme budúcej vojne. Neodpustia mi to, lebo sami sú, [...]

Politologická dojmológia

03.01.2024

Politológovia vedia, že „západný typ demokracie nám prináša ako darček slobodu. Neprezradia ale, alebo to ani nevedia, že nám slobodu ponúka v technologickej klietke. A rozvoj technológii znamená pokrok; a vplyvom pokroku hrubnú steny technologickej väzobnej kobky. Bez technológií nevieme dýchať, nedokážeme sa pohybovať, nie sme schopní v dostatočnej miere konzumovať [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Štefan Ziegler

Manipuláciou k jednotným potrebám a mieru

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 62242x
Priemerná čítanosť článkov: 1729x

Autor blogu

Kategórie