Založ si blog

O nárekoch nad stavom spoločnosti

Množí sa to. Náreky nad stavom našej spoločnosti. Slzy vyplavované zo slov odsudzujúcich susedov a iných spoluobčanov pre ich voľbu, zaostalosť, nepochopenie potrieb doby. Je to akási móda – nariekať, a tým dávať najavo – ja k nim nepatrím, ja nie som ovca, ja som lepší. Naozaj? To nie. Je mi ľúto, musím to napísať. Áno, na druhej strane, mnohé postrehy a nálady, o ktoré sa plač časti našej „elity“ opiera, sú pravdivé, ale v prúde všetkých nárekov, ktoré sa na mňa – určite aj na iných – hrnú ako vody Niagary, sa nechtiac deformujú, menia sa na nepravdu. Nie sú lžou, len nepravdou. Aj kvantita od určitej hranice deformuje. Chápete! – je toho veľa,  čo sa píše o sračkách, je veľa tých, čo rozhorčene súdia tento národ, príliš veľa – bez hľadania príčin, bez spájania sa k činom. Len tak, ako príspevok do vlastného životopisu. (Málokoho pritom trápi degradácia kultúry a humanity, ale to je iná téma.)

Ja mám však inú skúsenosť a iné presvedčenie (možno žijem na zlom mieste), že väčšina národa – lepšie, väčšina ľudí na tomto území s rovnakým úradným jazykom – je úplne v poriadku – morálne aj inak, bez ohľadu na volebné preferencie, vzťahy k USA a Rusku. K nim  sa ani nedostávajú všetky obvinenia, ktoré na nich vypúšťajú „múdri“, a ak sa aj dostanú, ignorujú ich, nedotýkajú sa ich. Možno aj preto, že sa cítia byť slobodní, aj keď nahnevaní – a to konkrétne; na rozdiel od všeobecných ľudových prokurátorov obviňujúcich biedu nášho ľudu z pokrivenia ich vlastných predstáv. Politika a veľké slová sa o nich opierajú, ale sa ich nedotýkajú neurologicky. Je im „normálne“ ľúto zabitých, zavraždených, okradnutých – odsudzujú vrahov a zlodejov, a vravia: Vojna je zlo. Ako normálne cítiaci ľudia. Tak ako civilizovaní ľudia. Oni (aj ja) majú pritom iné starosti ako je smerovanie krajiny, prázdne slová na parlamentných papieroch a výstižné články, ktoré pomenúvajú realitu presnými pojmami. Podľa mienky autorov a ich fanúšikov. Napríklad, ich trápi pokazený výťah v dome, alebo vypredané vajíčka v obchode či reči experta ekonóma Baláža včera v Televíznych novinách o tom, že nielen 14. ale ani 13. dôchodok nemali dostať dôchodcovia, lebo nám utečú lekári do zahraničia. Z toho mám(e) zlé svedomie, kvôli mne a podobným, sa zrúti zdravotníctvo. Bolo by možno dobré zriadiť špeciálny dôchodcovský účet na podporu tohto odvetvia, ktoré ušetríme tým, že nebudeme – my dôchodcovia –  chodiť do kaviarní, do divadiel a kín, nebude kupovať knihy ani maliarske potreby. Žartujem, samozrejme. Na tom  neušetríme, to si aj tak nemôžeme a ani mnohí nebudeme môcť dovoliť.
Zhrniem: Možno vyššie popísané náreky platia pre vybrané spoločenské, politické a kultúrne „elity“, no ja ani moji priatelia – mnohí vedia písať, kresliť, skladať a spievať – píšu, kreslia, skladajú a spievajú, a tiež neraz sa hnevajú, ale necítia sa byť v sračkách, aj keď jednu priateľku dnes bolí hlava, iného zasa trápia zuby – len sa cítia byť chudobnejší než by chceli byť, bezbrannejší ako by chceli byť a obyčajnejší ako by chceli byť. Ale to nie je problém, to je otázka zodpovednosti jedinca za vlastný život. Cigarety vraj znovu zdražia, zato pri dnešných teplotách možno aj v októbri rozkvitnú maliny.

Sex a svedomie

10.03.2024

(Milostný príbeh, ktorý sa už stal alebo sa ešte len stane – úryvok) Alexander kráča smerom k železničnej stanici, v tme, v ktorej doznievajú údery čižiem občianskej hliadky, aby našiel svoje konečné riešenie. Kráča sám so svojim svedomím. Ovieva po pocit smutnej samoty – ktorá mu bola pred nedávnom potechou. Nič na nej nemenilo, že sa pohyboval [...]

Literárne myšlienky o vojne v mieri (H. Hesse)

02.02.2024

„Niekoľkokrát som vyjadril svoju mienku, že každý národ musí začať od seba, ba aj každý jednotlivec, a nie sa dať ukolísať falošnými politickými otázkami viny, musí skúmať nakoľko on sám so svojimi chybami, nevšímavosťou, zlozvykmi nesie vinu na vojne a všetkých biedach sveta, to je jediná cesta, ako sa možno vyhneme budúcej vojne. Neodpustia mi to, lebo sami sú, [...]

Politologická dojmológia

03.01.2024

Politológovia vedia, že „západný typ demokracie nám prináša ako darček slobodu. Neprezradia ale, alebo to ani nevedia, že nám slobodu ponúka v technologickej klietke. A rozvoj technológii znamená pokrok; a vplyvom pokroku hrubnú steny technologickej väzobnej kobky. Bez technológií nevieme dýchať, nedokážeme sa pohybovať, nie sme schopní v dostatočnej miere konzumovať [...]

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Štefan Ziegler

Manipuláciou k jednotným potrebám a mieru

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 62213x
Priemerná čítanosť článkov: 1728x

Autor blogu

Kategórie