Založ si blog

Človek ako súčasť prírody? Ako zareaguje ľudstvo na pandémiu?

Človek nestojí nad prírodou. Sme jej súčasťou, sme od nej závislý a zraniteľný. To nám ukazuje pandémia ako aj klimatická kríza. Obraz, ktorý sme si o sebe vytvorili a náš hospodársky systém, zbankrotovali. Potrebujeme nový model života pre budúcnosť.
Ľudia sa nedokážu poučiť z o svojich dejín, ale reagujú na traumy, píše nemecký historik a filozof Phillip Blom. Takouto traumou bola druhá svetová vojna. Európa na ňu reagovala spájaním sa, posilňovaním demokratických štruktúr, spravodlivejším rozdeľovaním bohatstva sveta. Dnes už táto trauma doznieva. Nová generácia pochybuje o prínose demokracie k spoločenskej spravodlivosti. Nemá priamy kontakt s traumou druhej svetovej vojny. Pýta sa, nebol by silný muž lepším riešením ako neustále hádky? Spravodlivejšie rozdeľovanie zdrojov súvisí s čerpaním zdrojov a zásahmi do prírody. Symbióza ekonomicky silných štátov a menej rozvinutými, vytvára  semená pre nové konflikty.  ktovie ako dopadne boj o vakcíny. nestane sa rozdeľovanie vakcín novým spôsobom boja medzi národmi? Bude novou  traumou pandémia? Alebo klimatická kríza?
Podľa Bloma sa nachádzame na konci 3000 ročných dejín kultúry. Na začiatku stál boží príkaz: Podrobte si zem! Osvietenectvo, industrializácia a kolonializmus sa riadili touto vierou.
S tým je teraz koniec: vyčerpávanie zdrojov, rast a preceňovanie človeka doslúžili. Ľudstvo potrebuje nového majstra, novú víziu budúcnosti. Potrebuje aj nový hodnotový systém.  Nie zavrhnutím starého, ale jeho doplnením. Taký, ktorý človeka vráti do prírody ako biologický druh. Kde sa človek stane súčasťou prírody. Potrebujeme nové spoločensko-politické štruktúry, chápanie kultúry a kultúrnosti. Potrebujeme aj nový obraz Boha.

Dúfajme, že na túto pandémiu budeme ako ľudia reagovať múdro. To znamená, nie  ako na ojedinelý fenomén, ale na udalosť, ktorá je dôsledkom stále hlbšieho zasahovania človeka do prírody, snáh o zmenu prírodných systémov,  fenomén, ktorý je súčasťou reťazca udalostí prebiehajúcich v reagujúcej prírode. Prenikáme hlboko do prírodných systémov, meníme systémy a systémy reagujú, okrem iného tým, že stretávame vírusy, ktoré sme predtým  nestretali. Ak budeme reagovať múdro – možno sa nebudeme sa snažiť znovu rozbehnúť hospodársky systém starým spôsobom, ktorý istotne priniesol aj veľa dobrého, ale na druhej strane potrebujeme taký nový politický, ekonomický, sociálny a kultúrny  systém, ktorý bude inteligentnejší a smerovať viac do budúcnosti.  A keď hovorím o budúcnosti hovorím o stáročiach, nie o období medzi dvomi volebnými rokmi, alebo niekoľkých desaťročiach. A to preto, aby sme sa prispôsobili rytmu, ktorým reaguje príroda. A príroda nám pripomenula cez pandémiu jednu dôležitú vec: že sme jej súčasťou, keď nás drobný vírus núti  konať tak – v podstate racionálne – ako by sme nikdy nereagovali dobrovoľne, na základe rozumu. Prinútila nás spomaliť životné tempo, pripomenula nám niektoré priority, na ktoré sme zabudli. Prfiblížila nás k človeku ako partnerovi, ako k samostatnému subjektu, ktorý vyrástol z prírody a je jej súčasťou.

Sex a svedomie

10.03.2024

(Milostný príbeh, ktorý sa už stal alebo sa ešte len stane – úryvok) Alexander kráča smerom k železničnej stanici, v tme, v ktorej doznievajú údery čižiem občianskej hliadky, aby našiel svoje konečné riešenie. Kráča sám so svojim svedomím. Ovieva po pocit smutnej samoty – ktorá mu bola pred nedávnom potechou. Nič na nej nemenilo, že sa pohyboval [...]

Literárne myšlienky o vojne v mieri (H. Hesse)

02.02.2024

„Niekoľkokrát som vyjadril svoju mienku, že každý národ musí začať od seba, ba aj každý jednotlivec, a nie sa dať ukolísať falošnými politickými otázkami viny, musí skúmať nakoľko on sám so svojimi chybami, nevšímavosťou, zlozvykmi nesie vinu na vojne a všetkých biedach sveta, to je jediná cesta, ako sa možno vyhneme budúcej vojne. Neodpustia mi to, lebo sami sú, [...]

Politologická dojmológia

03.01.2024

Politológovia vedia, že „západný typ demokracie nám prináša ako darček slobodu. Neprezradia ale, alebo to ani nevedia, že nám slobodu ponúka v technologickej klietke. A rozvoj technológii znamená pokrok; a vplyvom pokroku hrubnú steny technologickej väzobnej kobky. Bez technológií nevieme dýchať, nedokážeme sa pohybovať, nie sme schopní v dostatočnej miere konzumovať [...]

EÚ / Eurovoľby /

Koľko zarábajú europoslanci? Pôsobenie v EP im prináša tisíce eur aj po odchode do penzie. Aké sú ich právomoci?

03.05.2024 11:49

Europoslanci zastupujú v Bruseli asi 450 miliónov občanov EÚ.

Izrael Gaza vojaci

Bola potvrdená ďalšia vražda rukojemníka v Gaze. Turecko obnoví obchod s Izraelom až v prípade mieru

03.05.2024 11:20

Turecko vo štvrtok zastavilo všetok vývoz a dovoz do a z Izraela s odvolaním sa na "zhoršujúcu sa humanitárnu tragédiu" na palestínskych územiach.

Polícia prehľadáva súdy, bomba

Na bratislavských školách nahlásili bombu. Polícia evakuuje študentov, niektoré rušia vyučovanie

03.05.2024 10:35, aktualizované: 11:32

Výhražný e-mail obdržali vo viacerých školách aj v bratislavskom Starom Meste.

Praha / Policie CZ /

Do českého gymnázia násilne vtrhol neznámy muž, polícia evakuovala študentov

03.05.2024 10:20

Polícia neskôr na Twitteri (X) uviedla, že zadržala podozrivého.

Štefan Ziegler

Manipuláciou k jednotným potrebám a mieru

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 62641x
Priemerná čítanosť článkov: 1740x

Autor blogu

Kategórie