Založ si blog

Vedomie v zrkadle právnickej praxe – alebo poslanci na hojdačke (neodborná analýza)

 

Je to zložitá otázka. Poslanci nedosiahli zhodu, zato ale rovnováhu. Vďaka im za to. Ako dieťa som skúšal dosiahnuť rovnováhu na takej kyvadlovej hojdačke, ktorá sa pohybovala taktiež na hrane, na železnej hrane. U nás, deťoch, bol problém v nevyváženej hmotnosti osôb na dvoch koncoch, končil plačom. Tento problém poslanci nemajú. Sú vyvážení. Len náhodou podľa príslušnosti k opozícii a náhodou podľa príslušnosti ku koalícii. Je to náhoda, som o tom presvedčený, pretože každý poslanec musí hlasovať podľa vedomia a svedomia. A prečo hlasovali poslanci v danom prípade tak, že vznikla rovnováha, vysvetlím nižšie.

Poslanci majú svedomie, lebo sú svedomitý. Svedomite si naštudovali, čo to znamená 15 rokov právnickej praxe, a dokonca k tomu majú aj presnú definíciu. Definícia je v tomto prípade niečo ako slohová úloha maturanta. Dlhá a nezrozumiteľná. Teda na jednotku. Vďaka tomu možno rôzne chápať jeden a ten istý text – to sa stáva bežne hlavne ľuďom, ktorí rozhodujú o tom, čomu nerozumejú.

So svedomím je to ešte zložitejšie. Nikdy nie je zadefinované – na rozdiel od definície právnickej praxe – čo obsahuje.  My, niektorí, vieme,

že existuje podvedomie, o ktorom nevieme, že existuje,

potom máme normálne vedomie, ktoré bežne poznáme a poznávame od 2 rokov do smrti,

a dokonca ešte aj nadvedomie, ktoré tiež poznáme, len nevieme, že je to nadvedomie.

Poslanci to všetko dobre vedia, veď preto sú poslanci, ale, žiaľ,   pretože to nie je nikde predpísané, ani v pravidlám chovania v prípade výbuchu atómovej bomby, čo všetko zahŕňa vedomie, nemôžu oni (príp. ony) vedieť, a ani my to nevieme, ktoré vedomia obsahuje poslanecké vedomie. Poviem len svoj názor.

Podľa mňa  súčasťou poslaneckého vedomia je aj podvedomie, ktoré vyvoláva bez aktívneho prispenia poslanca reflexívne pudy na záchranu rodu – a k tých pudom určite patrí lojalita k tým, ktorí ich  živia. Preto hlasujú pudovo opoziční poslanci proti dostatočnej právnickej praxi kandidáta na ústavného sudcu, ktorý patrí ku koalícii, a koaliční poslanci hlasujú opačne. Naopak, nadvedomie, ktoré obsahuje rôzne spoločné normy ako zdvorilosť,  zvyky, tradície, spoločenské normy, teda to, čo na nás pôsobí kdesi zhora (nezamieňať z desatorom), v poslaneckom vedomí nemôže byť obsiahnuté, lebo by pôsobilo kontraproduktívne, a často v rozpore s podvedomím, teda v rozpore s pudom záchrany poslaneckého mandátu v budúcom volebnom období.

Výsledkom je úvodom spomínaná rovnováha pri hlasovaní. Treba si to vážiť, lebo nie vždy pôsobia záchranné pudy v obidvoch smeroch s rovnakou intenzitou. A keď je hojdačka v rovnováhe, nie je problém zlízať so zmrzliny smotanu. Aj keď zmrzlina mrazí. No a čo. Smotana je smotana. Na ktorej strane bude nakoniec smotany viac, tá strana vyhrá. Pokojne zosadne z hojdačky. Kým druhou stranou to treskne silne o zem. Mám to vyskúšané, tiež som sa ako dieťa hojdal. Ale už nie ako dospelý. Poslanci sú ale … poslanci.

(Prosím neberte ma vážne, všetkých poslancov si vážim. Zaslúžia si to.)

Sex a svedomie

10.03.2024

(Milostný príbeh, ktorý sa už stal alebo sa ešte len stane – úryvok) Alexander kráča smerom k železničnej stanici, v tme, v ktorej doznievajú údery čižiem občianskej hliadky, aby našiel svoje konečné riešenie. Kráča sám so svojim svedomím. Ovieva po pocit smutnej samoty – ktorá mu bola pred nedávnom potechou. Nič na nej nemenilo, že sa pohyboval [...]

Literárne myšlienky o vojne v mieri (H. Hesse)

02.02.2024

„Niekoľkokrát som vyjadril svoju mienku, že každý národ musí začať od seba, ba aj každý jednotlivec, a nie sa dať ukolísať falošnými politickými otázkami viny, musí skúmať nakoľko on sám so svojimi chybami, nevšímavosťou, zlozvykmi nesie vinu na vojne a všetkých biedach sveta, to je jediná cesta, ako sa možno vyhneme budúcej vojne. Neodpustia mi to, lebo sami sú, [...]

Politologická dojmológia

03.01.2024

Politológovia vedia, že „západný typ demokracie nám prináša ako darček slobodu. Neprezradia ale, alebo to ani nevedia, že nám slobodu ponúka v technologickej klietke. A rozvoj technológii znamená pokrok; a vplyvom pokroku hrubnú steny technologickej väzobnej kobky. Bez technológií nevieme dýchať, nedokážeme sa pohybovať, nie sme schopní v dostatočnej miere konzumovať [...]

Colonial Coin Britain

Vzácne mince čakali na dražbu sto rokov. Prečo ich nezískali dedičia hneď po smrti boháča?

27.04.2024 09:00

Dánsky obchodník s maslom Lars Emil Bruun medzi numizmatikmi vyčnieval. Aké mince vlastnil a čo si želal, aby s nimi urobili po jeho smrti?

polícia páska

Tragédia v Rohožníku: Muž mŕtvy, pobodaná žena a deti v nemocnici

27.04.2024 08:10

Záchranári vyslali ambulancie do bytového domu v okrese Malacky, kde bolo pobodaných viacero osôb.

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.

Štefan Ziegler

Manipuláciou k jednotným potrebám a mieru

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 62202x
Priemerná čítanosť článkov: 1728x

Autor blogu

Kategórie