Založ si blog

Politologická dojmológia

Politológovia vedia, že „západný typ demokracie nám prináša ako darček slobodu. Neprezradia ale, alebo to ani nevedia, že nám slobodu ponúka v technologickej klietke. A rozvoj technológii znamená pokrok; a vplyvom pokroku hrubnú steny technologickej väzobnej kobky. Bez technológií nevieme dýchať, nedokážeme sa pohybovať, nie sme schopní v dostatočnej miere konzumovať – a na druhej strane dostatočná miera konzumácie je podmienkou zachovania vlády, účinnosti propagandy a zachovania status quo. (Nie je to hoax?)
Demokracia je závislá od technológii, bez nej by neplnila svoje ciele, bez nej je nemožný pokrok v boji proti klimatickým hrozbám, ani rast HDP a životnej úrovne, nemožno zdokonaľovať zdravotníctvo, školstvo ani svet ilúzií, ktorý je produktom mediálneho sveta. Bez trvalého rastu životnej úrovne nie je možné vyhrať voľby – ani potvrdiť tézu: že demokracia má síce chyby, ale ľudstvo nič lepšie nevymyslelo. Čínania by sa hlasno zasmiali.
Nositeľmi technologického pokroku je hospodárstvo, ekonomický rozvoj a jeho kapitáni. Zdanlivo vládnu vlády, rôzne politické združenia, zoskupenia ako EÚ a NATO; avšak rast životnej úrovne a technologický pokrok nie sú závislé – v tom úplne konečnom dôsledku – od vlád, ale od tých, ktorí technológie realizujú v praxi a vyplácajú ľuďom mzdy (a teda zabezpečujú životnú úroveň národa, ľudí).
Napriek tomu vlády a politické organizácia (vrátane vojenských) sú dôležité, sú tu na to, aby väznom technológii hrali zábavné politické hry – niekoľko miliónov mŕtvych je, žiaľ, niekedy vedľajší produkt politickej zábavy. Náš problém, problém nás demokratov, je len v tom, že tie časti sveta, ktoré na túto zábavu rezignovali (a teda ich národy trpia v diktátorských režimoch) začínajú mať prevahu tak v technológiách ako aj v tempe rastu životnej úrovne. Rastie ich vplyv na trhoch demokratických štátov, prenikajú na ne, hoci tomu tak bolo len nedávno naopak. Aj preto potrebuje západný svet demokracie nejaký nový trh; výber nie je veľký, jediný, na ktorý si spomínam, je ukrajinský trh. Je to už možno posledný voľný priestor na expanziu – a bez expanzie „demokratických“ technológii – čo nastane?
Upozornenie: Vyššie uvedené vety sú produktom dojmov, a nemajú nič spoločné s realitou. V skutočnosti nás nové technológie oslobodzujú. Z pohodlia domova si môžeme mobilom objednať telku, ktorú nám dovezie kuriér. Následne nám televízny prijímač prinesie „celý svet“ priamo do obývacej izby. Aj pečené holuby budú onedlho lietať.

Sex a svedomie

10.03.2024

(Milostný príbeh, ktorý sa už stal alebo sa ešte len stane – úryvok) Alexander kráča smerom k železničnej stanici, v tme, v ktorej doznievajú údery čižiem občianskej hliadky, aby našiel svoje konečné riešenie. Kráča sám so svojim svedomím. Ovieva po pocit smutnej samoty – ktorá mu bola pred nedávnom potechou. Nič na nej nemenilo, že sa pohyboval [...]

Literárne myšlienky o vojne v mieri (H. Hesse)

02.02.2024

„Niekoľkokrát som vyjadril svoju mienku, že každý národ musí začať od seba, ba aj každý jednotlivec, a nie sa dať ukolísať falošnými politickými otázkami viny, musí skúmať nakoľko on sám so svojimi chybami, nevšímavosťou, zlozvykmi nesie vinu na vojne a všetkých biedach sveta, to je jediná cesta, ako sa možno vyhneme budúcej vojne. Neodpustia mi to, lebo sami sú, [...]

Ortieľ

14.07.2023

„Medzi reálnym svetom a produktom fantázie už nevedie jasná hranica. Na nebi sú teraz dva mesiace. A tie sa sem dostali zo sveta fikcie.“ Haruki Murakami I. Zobudil som sa, a hneď som vedel, čo mám robiť, lebo ma zobudilo svedomie mojich priateľov. Usadilo sa mi v hrudi ako nevyslovené slovo a prosí o oslobodenie. Dnes to ale s priateľmi vyriešime. Rozsudok oslobodzuje. Raz [...]

polícia páska

Tragédia v Rohožníku: Muž mŕtvy, pobodaná žena a deti v nemocnici

27.04.2024 08:10

Záchranári vyslali ambulancie do bytového domu v okrese Malacky, kde bolo pobodaných viacero osôb.

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30, aktualizované: 08:05

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

Štefan Ziegler

Manipuláciou k jednotným potrebám a mieru

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 62200x
Priemerná čítanosť článkov: 1728x

Autor blogu

Kategórie