Založ si blog

Politologická dojmológia

Politológovia vedia, že „západný typ demokracie nám prináša ako darček slobodu. Neprezradia ale, alebo to ani nevedia, že nám slobodu ponúka v technologickej klietke. A rozvoj technológii znamená pokrok; a vplyvom pokroku hrubnú steny technologickej väzobnej kobky. Bez technológií nevieme dýchať, nedokážeme sa pohybovať, nie sme schopní v dostatočnej miere konzumovať – a na druhej strane dostatočná miera konzumácie je podmienkou zachovania vlády, účinnosti propagandy a zachovania status quo. (Nie je to hoax?)
Demokracia je závislá od technológii, bez nej by neplnila svoje ciele, bez nej je nemožný pokrok v boji proti klimatickým hrozbám, ani rast HDP a životnej úrovne, nemožno zdokonaľovať zdravotníctvo, školstvo ani svet ilúzií, ktorý je produktom mediálneho sveta. Bez trvalého rastu životnej úrovne nie je možné vyhrať voľby – ani potvrdiť tézu: že demokracia má síce chyby, ale ľudstvo nič lepšie nevymyslelo. Čínania by sa hlasno zasmiali.
Nositeľmi technologického pokroku je hospodárstvo, ekonomický rozvoj a jeho kapitáni. Zdanlivo vládnu vlády, rôzne politické združenia, zoskupenia ako EÚ a NATO; avšak rast životnej úrovne a technologický pokrok nie sú závislé – v tom úplne konečnom dôsledku – od vlád, ale od tých, ktorí technológie realizujú v praxi a vyplácajú ľuďom mzdy (a teda zabezpečujú životnú úroveň národa, ľudí).
Napriek tomu vlády a politické organizácia (vrátane vojenských) sú dôležité, sú tu na to, aby väznom technológii hrali zábavné politické hry – niekoľko miliónov mŕtvych je, žiaľ, niekedy vedľajší produkt politickej zábavy. Náš problém, problém nás demokratov, je len v tom, že tie časti sveta, ktoré na túto zábavu rezignovali (a teda ich národy trpia v diktátorských režimoch) začínajú mať prevahu tak v technológiách ako aj v tempe rastu životnej úrovne. Rastie ich vplyv na trhoch demokratických štátov, prenikajú na ne, hoci tomu tak bolo len nedávno naopak. Aj preto potrebuje západný svet demokracie nejaký nový trh; výber nie je veľký, jediný, na ktorý si spomínam, je ukrajinský trh. Je to už možno posledný voľný priestor na expanziu – a bez expanzie „demokratických“ technológii – čo nastane?
Upozornenie: Vyššie uvedené vety sú produktom dojmov, a nemajú nič spoločné s realitou. V skutočnosti nás nové technológie oslobodzujú. Z pohodlia domova si môžeme mobilom objednať telku, ktorú nám dovezie kuriér. Následne nám televízny prijímač prinesie „celý svet“ priamo do obývacej izby. Aj pečené holuby budú onedlho lietať.

Muchov popolník (poviedka ocenená v súťaži Poviedka 2020)

12.05.2024

Je piatok ktoréhokoľvek ročného obdobia. Ktoréhokoľvek, pretože strom pred domov, v ktorom žije Mucha, vyschol, a nemení sa podľa ročných období. Možno nie je ani piatok, lebo na dni v týždni nezáleží, pretože od zajtrajšieho ráno bude môcť ležať v posteli bez ohľadu na kalendár. Nielen zajtra. Nie je nakoniec ľahostajné, ktorý z vetrov zlomí suchý strom? [...]

Sex a svedomie

10.03.2024

(Milostný príbeh, ktorý sa už stal alebo sa ešte len stane – úryvok) Alexander kráča smerom k železničnej stanici, v tme, v ktorej doznievajú údery čižiem občianskej hliadky, aby našiel svoje konečné riešenie. Kráča sám so svojim svedomím. Ovieva po pocit smutnej samoty – ktorá mu bola pred nedávnom potechou. Nič na nej nemenilo, že sa pohyboval [...]

Literárne myšlienky o vojne v mieri (H. Hesse)

02.02.2024

„Niekoľkokrát som vyjadril svoju mienku, že každý národ musí začať od seba, ba aj každý jednotlivec, a nie sa dať ukolísať falošnými politickými otázkami viny, musí skúmať nakoľko on sám so svojimi chybami, nevšímavosťou, zlozvykmi nesie vinu na vojne a všetkých biedach sveta, to je jediná cesta, ako sa možno vyhneme budúcej vojne. Neodpustia mi to, lebo sami sú, [...]

Boris Susko, minister spravodlivosti

EK dala Suskovi mantinely. Odborníci: Je to štandardný postup, ktorý predchádza žalobe. Pellegrini mohol počkať

27.07.2024 12:00

Či bude nakoniec potrebná ďalšia novela, ukáže až čas. Minister Susko si plánuje výhrady s eurokomisiou vydiskutovať, mimoriadna schôdza podľa neho potrebná nebude.

tanker, filipíny, ropa

Hrozba environmentálnej katastrofy. Ropa z potopeného tankera uniká do Manilskej zátoky

27.07.2024 11:50

Ropná škvrna sa v Manilskej zátoke od štvrtka zväčšila viac ako trojnásobne a tiahne sa po dĺžke 12 až 14 kilometrov.

počasie, teplo, horúčavy, leto, kúpanie

Slovensko opäť potrápia horúčavy, teplota môže počas víkendu vystúpiť až na 36 stupňov

27.07.2024 11:27

Meteorológovia vydali pre viaceré okresy výstrahy druhého stupňa.

Austria Tokyo Olympics Belarus Runner

Stovky Slovákov možno teraz zo Schwechatu neodletia na dovolenku. Čo im hrozí na rakúskom letisku?

27.07.2024 11:00

Rakúska polícia nasadí takmer 700 svojich príslušníkov, ktorí majú úlohu zabrániť narušeniu plynulého fungovania veľkého letiska.

Štefan Ziegler

Manipuláciou k jednotným potrebám a mieru

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 65761x
Priemerná čítanosť článkov: 1777x

Autor blogu

Kategórie