Založ si blog

Voľby, manipulácia a globalizácia (Glob a Stajl)

 

Čakajú nás voľby a masáž. Masáž je zdravá, ak sa týka tela. Jej užitočnosť je však otázka, ak sa dotýka vedomia a jeho sídla v hlave. Masáž mozgu.

A oni už začali, už nám masírujú mozog. Rôzne tváre z obrazovky, ale aj celebritná skupina zo sociálnych sietí, zvaná politici. Niežeby sa to nedialo aj kedykoľvek predtým, zažívam ju už od čias, kam moja naša pamäť siaha. Ale tá  intenzita …. Ešte šťastie, že je pluralitná, teda demokratická. Alebo je to nešťastie? Lebo dôsledkom sú červené čiary tiahnuce sa cez mozgy ľudí ako hustá pavučina rozdeľujúca ľudí na malé oázy vzájomnej nevraživosti v závislosti od rôznych sympatií,   skúseností, názorov a potrieb.

Žijeme však v spoločnosti, ktorá sa stále viac globalizuje. Tento proces, tak výživný pre ekonomiku, zasahuje stále viac oblastí nášho života. Okrem hospodárstva aj kultúru, šport, rodinný život, ovplyvňuje dostupnosť ideí všetkého druhu. Prečo ju teda nevyužiť na roztrhanie pavučiny rozdeľujúcej záujmy a priority rôznych skupín, tak ako ich formujú rôznorodé, nejednotné obsahy manipulácie? Nebolo by namieste ju zjednotiť?

Chýba však silná osobnosť. Hľadáme ju medzi politikmi,  tam ju však nemožno nájsť– najmä nie v demokratickej, rôznofarebnej spoločnosti.  Takú osobnosť môže vygenerovať len ekonomicky silný jedinec mimo politiky. Politici a ich organizácie sklamali. Dnes by ich bolo hľadať medzi technologickými gigantmi, ktorí svoj vplyv uplatňujú najmä prostredníctvom globálnych sociálnych sietí. Ale aj to je málo na dokonalé zjednotenie manipulácie s dušami ľudí. Pretože to vyžaduje zjednotiť záujmy, a zjednotenie záujmov vyžaduje zjednotenie potrieb.  Len toto je cesta.

A táto cesta vyžaduje jedného silného, najsilnejšieho hráča, ovládajúceho všetky siete – od telekomunikačných až po kanalizačné, čo umožní uplatniť vplyv a vysielať drogy z jedného zdroja. Bez možnosti úniku z ich vplyvu. A vzorom takého hráča je pán Glob a jeho dokonalý sluha Stajl.

Glob a Stajl – to je aj názov môjho románu, ktorý pre niekoľkými dňami, ako som už informoval, uvidel svetlo sveta. Ukazuje cestu, ktorú som načrtol vyššie. Má však aj svoje riziká. Ako je známe aj najdokonalejšie súkolesia sa pokazí, ak sa do neho dostane hoci len jedno malé zrnko piesku. Sila zrnka piesku je o to účinnejšia, o čo väčší a dokonalejší systém naruší.

A existuje dokonalý sluha? Žiadny spoločenský systém nemôže existovať bez dokonalého sluhu. Môže však vôbec existovať vo svete ľudí dokonalosť? Ak by tomu tak bolo, mohol by už na zemi vzniknúť Raj. Vznikne? Odpovede na tieto otázky a viac informácií o tomto románe nájdete na mojom facebookovom profile.

Štefan Ziegler

 

Sex a svedomie

10.03.2024

(Milostný príbeh, ktorý sa už stal alebo sa ešte len stane – úryvok) Alexander kráča smerom k železničnej stanici, v tme, v ktorej doznievajú údery čižiem občianskej hliadky, aby našiel svoje konečné riešenie. Kráča sám so svojim svedomím. Ovieva po pocit smutnej samoty – ktorá mu bola pred nedávnom potechou. Nič na nej nemenilo, že sa pohyboval [...]

Literárne myšlienky o vojne v mieri (H. Hesse)

02.02.2024

„Niekoľkokrát som vyjadril svoju mienku, že každý národ musí začať od seba, ba aj každý jednotlivec, a nie sa dať ukolísať falošnými politickými otázkami viny, musí skúmať nakoľko on sám so svojimi chybami, nevšímavosťou, zlozvykmi nesie vinu na vojne a všetkých biedach sveta, to je jediná cesta, ako sa možno vyhneme budúcej vojne. Neodpustia mi to, lebo sami sú, [...]

Politologická dojmológia

03.01.2024

Politológovia vedia, že „západný typ demokracie nám prináša ako darček slobodu. Neprezradia ale, alebo to ani nevedia, že nám slobodu ponúka v technologickej klietke. A rozvoj technológii znamená pokrok; a vplyvom pokroku hrubnú steny technologickej väzobnej kobky. Bez technológií nevieme dýchať, nedokážeme sa pohybovať, nie sme schopní v dostatočnej miere konzumovať [...]

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

Štefan Ziegler

Manipuláciou k jednotným potrebám a mieru

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 62133x
Priemerná čítanosť článkov: 1726x

Autor blogu

Kategórie