Politologická dojmológia

3. januára 2024, Štefan Ziegler, politika satira
Politológovia vedia, že „západný typ demokracie nám prináša ako darček slobodu. Neprezradia ale, alebo to ani nevedia, že nám slobodu ponúka v technologickej klietke. A rozvoj technológii znamená pokrok; a vplyvom pokroku hrubnú steny technologickej väzobnej kobky. Bez technológií nevieme dýchať, nedokážeme sa pohybovať, nie sme schopní v dostatočnej miere konzumovať – a na druhej strane dostatočná miera konzumácie je podmienkou zachovania vlády, účinnosti propagandy a zachovania status quo. (Nie je to hoax?)
Demokracia je závislá od technológii, bez nej by neplnila svoje ciele, bez nej je nemožný pokrok v boji proti klimatickým hrozbám, ani rast HDP a životnej úrovne, nemožno zdokonaľovať zdravotníctvo, školstvo ani svet ilúzií, ktorý je produktom mediálneho sveta. Bez trvalého rastu životnej úrovne nie je možné vyhrať voľby – ani potvrdiť tézu: že demokracia má síce chyby, ale ľudstvo nič lepšie nevymyslelo. Čínania by sa hlasno zasmiali.
Nositeľmi technologického pokroku je hospodárstvo, ekonomický rozvoj a jeho kapitáni. Zdanlivo vládnu vlády, rôzne politické združenia, zoskupenia ako EÚ a NATO; avšak rast životnej úrovne a technologický pokrok nie sú závislé – v tom úplne konečnom dôsledku – od vlád, ale od tých, ktorí technológie realizujú v praxi a vyplácajú ľuďom mzdy (a teda zabezpečujú životnú úroveň národa, ľudí).
Napriek tomu vlády a politické organizácia (vrátane vojenských) sú dôležité, sú tu na to, aby väznom technológii hrali zábavné politické hry – niekoľko miliónov mŕtvych je, žiaľ, niekedy vedľajší produkt politickej zábavy. Náš problém, problém nás demokratov, je len v tom, že tie časti sveta, ktoré na túto zábavu rezignovali (a teda ich národy trpia v diktátorských režimoch) začínajú mať prevahu tak v technológiách ako aj v tempe rastu životnej úrovne. Rastie ich vplyv na trhoch demokratických štátov, prenikajú na ne, hoci tomu tak bolo len nedávno naopak. Aj preto potrebuje západný svet demokracie nejaký nový trh; výber nie je veľký, jediný, na ktorý si spomínam, je ukrajinský trh. Je to už možno posledný voľný priestor na expanziu – a bez expanzie „demokratických“ technológii – čo nastane?
Upozornenie: Vyššie uvedené vety sú produktom dojmov, a nemajú nič spoločné s realitou. V skutočnosti nás nové technológie oslobodzujú. Z pohodlia domova si môžeme mobilom objednať telku, ktorú nám dovezie kuriér. Následne nám televízny prijímač prinesie „celý svet“ priamo do obývacej izby. Aj pečené holuby budú onedlho lietať.